N-VA wil telecomoperatoren verplichten klanten te vergoeden bij aanhoudende problemen

Door Michael Freilich, Anneleen Van Bossuyt op 5 mei 2023
5G-mast | gsm in de hand

Telecomoperator Telenet worstelt al een heel jaar lang met IT-problemen en de klanten worden daar de dupe van. Kamerlid Michael Freilich vindt dat het zo niet langer verder kan: “Telecomoperatoren moeten hun verantwoordelijkheid nemen als ze hun klanten niet kunnen bieden wat ze beloven.” Daarom diende hij samen met Kamerlid Anneleen Van Bossuyt vorige maand een wetsvoorstel in dat operatoren verplicht om klanten te compenseren wanneer hun diensten uitvallen.

“Consumenten zijn nu nog te vaak aangewezen op de goede wil van deze operatoren. Met ons voorstel garanderen we dat hun ongemak vergoed zal worden”, legt Freilich uit. Het systeem bestaat al langer in Nederland en heeft daar zijn nut ook bewezen. Voor België zou dit een primeur zijn. “Ons voorstel werd ook al afgetoetst met de Ombudsman van de Telecom. Waar wachten we nog op?” 

Onbereikbare klantendiensten

Daarnaast vraagt Van Bossuyt ook aan telecomoperatoren om hun klantendienstverlening te optimaliseren, zoals gebeurde bij energieleveranciers tijdens de piek van de crisis: “Het is onacceptabel dat klantendiensten onbereikbaar zijn of dat consumenten urenlang aan de telefoon moeten hangen om vragen te kunnen stellen. Wie stevige tarieven aanrekent, hoort ook correcte service aan te bieden. Een tariefverhoging doorvoeren in tijden waarin je geen gepaste service kan aanbieden, is dan ook ongehoord.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is