0 controles op transmigratie in Gent

Door Anneleen Van Bossuyt op 30 juni 2023

Het aantal controleacties tegen transmigranten in Oost-Vlaanderen keldert. In heel 2022 waren er nog slechts 8 controles in de gehele provincie. De laatste controle in Gent dateert zelfs van 2021. Opvallend, want transmigratie naar het Verenigd Koninkrijk neemt jaar na jaar toe. Zelfs sinds de coronacrisis is het aantal acties door politiediensten nog verder gehalveerd. Kamerleden Tomas Roggeman en Anneleen van Bossuyt (N-VA) roepen op tot grotere alertheid en heractivering van controleacties.

De afgelopen jaren groeiden de snelwegparkings langs de E17 en E40 uit tot knooppunten voor illegale migratie van transmigranten. Vaak op hun weg naar het Verenigd Koninkrijk proberen ze in vrachtwagens te klimmen in de hoop hun bestemming te bereiken. In onze provincie worden de meeste transmigranten aangetroffen in de gemeenten Wetteren, Waasmunster, Beveren (Kruibeke), Laarne (Kalken) en in Gent. Meer dan de helft van de aangetroffen transmigranten wordt geïntercepteerd in West-Vlaanderen, maar Oost-Vlaanderen is met bijna 1/5de van alle intercepties de tweede meest gevoelige provincie. De laatste jaren zit het aantal aangetroffen migranten wel in dalende lijn. Een trend die zich over het hele land doorzet.

Volgens Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) moet de reden daarvoor gezocht worden bij de enorme daling van het aantal controles. Op 5 jaar tijd daalde het aantal politieacties tegen transmigratie van 41 in 2018 naar 8 in 2022. Ook het aantal plekken waar een controleactie gebeuren, keldert fors. Dit jaar werd dit enkel nog maar gedaan op de parkings in Kalken en Wetteren. Op de parkings van Gent, Drongen, Kruibeke en Laarne gebeurden dus welgeteld 0 controles. “Een onbegrijpelijke zet als je weet dat er vorig jaar een recordaantal transmigranten de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk waagde” verduidelijkt Tomas Roggeman.

“Hervatting van controles nodig” 

“Meer controles zijn noodzakelijk. We vragen dat de minister van Binnenlandse Zaken middelen uittrekt die de federale en wegpolitie nodig hebben om proactief te controleren op de snelwegparkings”, zegt Anneleen Van Bossuyt. Het Kamerlid roept de regering dan ook op om een gezamenlijk plan uit te werken om transmigratie verder in kaart te brengen en waar nodig op te treden. “Het is in het belang van de buurtbewoners, de truckchauffeurs en de transmigranten zelf dat hun gevaarlijke tocht wordt gestopt” besluiten de N-VA’ers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is