N-VA wil ook kmo’s beschermen tegen eenzijdige verhoging van voorschotfactuur

Door Anneleen Van Bossuyt op 22 december 2022, over deze onderwerpen: Ondernemen
Anneleen Van Bossuyt

Sinds begin 2022 kunnen energieleveranciers de voorschotfacturen van hun particuliere klanten niet eenzijdig meer verhogen. Daarvoor is nu uitdrukkelijke toestemming nodig van de klant. Deze regelgeving geldt echter niet voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). “Oneerlijk”, vindt Anneleen Van Bossuyt, “Deze hardwerkende ondernemingen verdienen dezelfde bescherming.” Het Kamerlid dient daarom een wetsvoorstel in om de bescherming verder uit te breiden naar de kmo’s.

“Uw plaatselijke bakker, slager of krantenwinkel wordt ook geconfronteerd met duizelingwekkende energiefacturen. Als zij dan op de koop toe geen verzet kunnen aantekenen tegen zo’n eenzijdige verhoging van de voorschotfactuur, dan kan dat het verschil maken tussen overleven en overkop gaan”, legt Van Bossuyt uit. “Met dit wetsvoorstel zorgen we ervoor dat de ondernemers terug de teugels in handen krijgen over hun financiën.”

Frustratie

Vandaag is een energieleverancier eveneens niet verplicht om aan de klant te communiceren dat hij verzet kan aantekenen tegen zo’n verhoging. “In combinatie met onbereikbare klantendiensten zorgt dat voor veel frustratie bij consumenten, en terecht. Daarom wil ik leveranciers bij wet verplichten om de consument daarover te informeren. Doen ze dat niet? Dan volgen er sancties.” 

Van Bossuyt hoopt hiermee ondernemingen en consumenten meer houvast te bieden in moeilijke tijden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is