Kamerlid
Kruimelpad
Federale regering weigert urgentie te geven aan voorstel voor snelle maatregelen voor de reissector
De N-VA vroeg vandaag in de plenaire vergadering urgentie voor haar voorstel om een coronavoucherbank op te richten. Via deze bank, opgericht door de overheid, kan de reissector geld lenen om de coronavouchers terug te betalen aan de consument terwijl de sector zelf het geld pas binnen enkele jaren dient terug te betalen aan de overheid. Een win-winsituatie waarmee men de consument beschermt en de noodlijdende reissector ademruimte biedt. De meerderheid stemde echter tegen die urgentie. “Onbegrijpelijk”, zegt N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt. “De sector bevindt zich in zwaar water. Binnen amper twee maanden moeten de reisorganisatoren de vouchers beginnen terug te betalen en dreigen faillissementen. Nog langer talmen voor maatregelen is nu echt geen optie meer, we hebben concrete actie nodig”.
Crisis in de reissector
Sinds de coronacrisis in maart moest de reissector massaal reizen annuleren, waardoor velen hun activiteiten tot nul herleid zagen. De regering voerde een coronavoucher in. Hiermee werd de verplichte terugbetaling van pakketreizen tijdelijk opgeschort en werd het mogelijk om aan de consument gedurende een jaar een tegoedbon te verstrekken waarmee men op een later tijdstip opnieuw een reis zou kunnen boeken.
Van Bossuyt: “De coronavoucher bood een goede oplossing om op korte termijn zowel de reissector als de consument te beschermen. De reissector kreeg uitstel van betaling en de consument kreeg de zekerheid dat hij de waarde van zijn reis niet verloor, door de dekking door het Garantiefonds reizen.”
Terugbetaling desastreus voor de reissector
Er wordt verwacht dat het nog even zal duren alvorens het normale reisverkeer kan hernemen. Hierdoor kunnen de coronavouchers niet besteed worden en dreigt de reissector de waarde van vele vouchers, die meer dan 300 miljoen euro bedraagt, te moeten terugbetalen.
Die terugbetaling is volgens Van Bossuyt desastreus voor de reissector: “Het water staat onze reisondernemingen, veelal kmo’s, aan de lippen. Ze hebben zo goed als geen omzet gehad sinds de eerste lockdown en de middelen die ze hebben zitten vaak vast bij buitenlandse partners. Toch moeten ze hier en nu terugbetaling voorzien aan de consument. Bij terugbetaling van de coronavoucher dreigt voor velen het faillissement.”
In dat geval dreigt ook voor de consument gevaar, gezien het Garantiefonds dat instaat voor compensatie van gedupeerde reizigers, over een buffer van slechts 19,5 miljoen beschikt.