U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Om misverstanden en valse verwachtingen bij potentiële asielzoekers te voorkomen, richtte de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een nieuw WhatsApp-kanaal op: ‘Belgian Immigration Office’. Dat kanaal wordt een nieuw onderdeel van de online ontradingsstrategie met als doel de instroom aan asielzoekers terug te dringen.
“Met deze tool informeren we niet alleen over het strengste asiel- en migratiebeleid ooit, maar sturen we ook gerichte ontradingsboodschappen uit. De informatie is helder en direct – en belandt via het Whatsapp-netwerk recht in de handpalm van wie overweegt naar België te komen,” aldus Van Bossuyt.
Het kanaal zal gepromoot worden door DVZ, met het oog op verspreiding in de juiste groepen.
YouTube-campagnes
Naast WhatsApp zijn inmiddels ook de eerste YouTube-campagnes van start gegaan die gericht worden op zowel transitlanden als landen van herkomst.
De pilootcampagnes lopen momenteel in de transitlanden Griekenland en Bulgarije, gericht op asielzoekers uit Kameroen en Guinee. De boodschap is duidelijk: de asielopvang in België zit vol.
“Deze video's tonen geen droombeeld, maar de feiten”, zegt Van Bossuyt. “Er reizen te veel mensen door naar België omdat ons systeem veel te lang te gul is geweest. Onze boodschap met deze campagnes is eerlijk en duidelijk: België is niet langer het land van melk en honing.”
De eerste cijfers bevestigen het bereik: in enkele dagen tijd hebben de video's al bijna 17.000 views gehaald. De campagnes zullen verder worden uitgebreid naar andere relevante doelgroepen. De minister zal in de toekomst ook inzetten op de promotie van een webpagina met ontradingsinformatie via Google Ads.
Ook offline
Naast digitale campagnes zet de minister ook in op gerichte ontradingsacties in landen van herkomst. Zo reist ze dit voorjaar naar Moldavië om met beleidsmakers te spreken over de aanhoudend hoge instroom van Moldaviërs waarvan de beschermingsgraad heel laag ligt en die een belangrijke groep uitmaken, zowel qua aantal asielaanvragen als in de opvang.