Kamerlid
Kruimelpad
"Verhofstadt onderhandelt niet in naam van het parlement, maar in naam van het oude Europa"
"Over zoiets zou gestemd moeten worden in het parlement." Dat zeggen Anneleen Van Bossuyt en Sander Loones, Europees Parlementsleden voor N-VA, over de benoeming van Guy Verhofstadt (Open Vld) als 'Mister Brexit'. Loones stelde op de plenaire vergadering in Straatsburg voor om een stemming te houden over de benoeming, maar dat voorstel werd - in een stemming over de stemming, inderdaad - afgewezen. "De traditionele fracties in het Europees parlement hebben de rangen gesloten", reageert Loones aan newsmonkey. "Ik hou alvast mijn hart vast. En ik ben niet de enige."
Europarlementslid Sander Loones (N-VA) heeft in Straatsburg een voorstel ingediend om te stemmen over de benoeming van Guy Verhofstadt (Open Vld) als 'mister Brexit'. Verhofstadt moet de onderhandelingen met de Britten over de Brexit leiden en werd benoemd in een besloten vergadering (Conferentie van de Voorzitters) - lees: "de achterkamertjes" - en dat kan volgens Loones absoluut niet.
"Het kan toch niet zijn dat zoiets belangrijks gewoon in achterkamertje wordt beslist?", legt Loones uit aan newsmonkey. "Zoiets hoort gestemd te worden in het Europees Parlement. Alleen al uit principe", voegt hij er nog aan toe.
"Ik hou mijn hart vast"
Het voorstel werd in de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg afgewezen. "De traditionele fracties in het Europees parlement hebben de rangen gesloten", reageert Loones aan newsmonkey. "Ik hou alvast mijn hart vast. En ik ben niet de enige."
Loones vindt het daarenboven uiterst opmerkelijk dat Verhofstadt zélf niet voorstelt om erover te stemmen. "Het zou Verhofstadt zélf, als fractieleider van de Democraten, moeten zijn die als eerste een stemming hierover zou moeten eisen", zegt hij. "Dit parlement zou het voorbeeld moeten tonen. Nu geeft het parlement enkel een voorbeeld van vriendjespolitiek en ons-kent-ons."
"Neiging om zichzelf te verdedigen"
Bovendien is Loones er duidelijk niet van overtuigd dat Verhofstadt de geknipte man is voor de job. "Hij heeft vaak nogal de neiging om zichzelf te verdedigen. Dat doet niet veel goeds vermoeden", zegt Loones aan onze redactie. "Bovendien hebben we een goede relatie met Groot-Brittannië en is de handelsrelatie tussen de Britten en Vlaanderen bijzonder belangrijk voor onze economie. Het lijkt alsof Verhofstadt een eitje wil pellen met de Britten en dat is niet bevorderend voor die relatie."
Ook zijn partijgenote Anneleen Van Bossuyt, ook Europarlementslid, is niet overtuigd van Verhofstadt als onderhandelaar. "Het belooft weinig goeds. Hij heeft het al eens mogen doen bij de onderhandelingen over het akkoord tussen de Europese instellingen over beter wetgeven", legt ze uit. "Toen werd duidelijk dat hij niet sprak in naam van het Parlement, maar in naam van Verhofstadt, iemand die nog voor het oude Europa staat, los van elke realiteit."