Het dossier is technisch complex maar politiek simpel. Kamerlid Van Bossuyt licht toe: “Momenteel is er een lijst van goederen die niet zomaar mogen uitgevoerd worden omdat ze mogelijk nucleaire toepassingen hebben, zoals de isostatische pers waar het hier over gaat. Deze lijst had eigenlijk na de Brexit en zeker na de inval van Rusland in Oekraïne via een wet aangepast moeten worden. Maar de groene partijen hebben dit altijd tegengehouden waardoor we nu niet kunnen leveren aan onze Britse of Oekraïense bondgenoten. Een gênante situatie.”
Contract van 600 miljoen
De halsstarrige weigering om cruciale uitrusting te leveren aan bondgenoten breekt ons nu zuur op. Niet alleen neemt onze internationale geloofwaardigheid een duik. Ook onze economische belangen worden beschadigd nu het Verenigd Koninkrijk dreigt om een contract bij FN Herstal van 600 miljoen euro op te zeggen. Bossuyt legt verder uit: “Onze internationale geloofwaardigheid wordt uitgehold door Ecolo en Groen en de premier staat er bij en kijkt er naar. Ook vandaag kwam hij in het vragenuurtje in de Kamer niet met oplossingen.”
Wetsvoorstel lag deze zomer al op tafel
Om de situatie te deblokkeren, dient de N-VA een wetsvoorstel in dat deze zomer op de regeringstafel lag om de leveringen toch te kunnen laten doorgaan, maar dat werd gekelderd door Ecolo en Groen. “Dit had niet zo ver mogen komen, en het is hallucinanter dat het nog steeds verdergaat. Vandaag leggen we in de Kamer een reparatiewet neer die het mogelijk maakt voor België om toch te voldoen aan haar verplichtingen naar enerzijds onze NAVO-bondgenoot het Verenigd Koninkrijk om hun nucleaire afschrikking geloofwaardig te houden en naar het belegerde Oekraïne opdat ze munitie kunnen blijven produceren om zich te verzetten tegen hun Russische agressor,” aldus Van Bossuyt.
Dogmatismen hebben gevolgen
“We weten dat er partijen zijn binnen Vivaldi die het verval van België in de internationale sfeer niet kunnen aanzien. Het is daarom dat ze tijdens de zomer hun handtekening zetten onder dit voorstel, dat we woord-voor-woord terug indienen. Dit ligt in lijn met de belofte van de regering om een betrouwbare partner te zijn en een trouwe NAVO-bondgenoot. Dogmatismen hebben gevolgen, we leven niet in het luchtledige. Hoog tijd dat bepaalde regeringspartners dit inzien. Dit is trouwens niet het enige dossier waar we de gevolgen van die dogmatismen zien, denk maar aan het dossier rond de kernuitstap. Stop dit affront dat onze Britse-Belgische vriendschap schaadt, stop de Oekraïense bevolking de middelen te ontzeggen om zich te verdedigen. Keur dit voorstel met ons goed,” besluit Van Bossuyt.