Sinds 2009 brengt VoteWatch Europe het politieke werk en met name het stemgedrag van de Europese verkozenen in kaart. Onlangs deed die organisatie dat ook voor het Europese digitale en telecombeleid. Daarbij beoordeelde zij niet alleen de standpunten van de verschillende Europarlementsleden, maar ook de effectieve invloed die zij uitoefenen op concrete beleidsmaatregelen die de Unie neemt om haar digitale agenda in de praktijk om te zetten.
Scoren op beleidsimpact
Uit het onderzoek van VoteWatch Europe blijkt dat Anneleen Van Bossuyt het meest invloedrijke Belgische Europees Parlementslid is in digitale dossiers. Mede dankzij haar inspanningen werd een akkoord bereikt dat ervoor zorgt dat wie betaalt voor een onlinedienst, overal in Europa toegang heeft tot die dienst. Daarnaast werkt ze onder andere aan een wetgeving die ervoor zorgt dat handelaars niet meer zomaar kunnen verhinderen dat consumenten uit andere landen online toegang krijgen tot hun goederen of diensten (geoblocking). Van Bossuyt heeft ook mee de leiding over een dossier rond garantiesystemen en consumentenbescherming voor wie online aankopen doet.
Ook creatieve en ondernemende geesten kunnen op Van Bossuyts steun rekenen. Met het oog op de hervorming van het Europese auteursrecht organiseerde zij vorig jaar bijvoorbeeld een debat in het Europees Parlement over de vergoeding die artiesten ontvangen van streamingdiensten als YouTube en Spotify. “Als Europees beleidsmaker moeten we uit de Europese bubbel treden en ons oor meer te luisteren leggen bij hen die de gevolgen van Europese wetgeving moeten dragen”, sprak Van Bossuyt bij die gelegenheid.
Hier kom je meer te weten over het werk van Anneleen Van Bossuyt in de commissies Interne markt en consumentenbescherming en Industrie, onderzoek en energie.