Dure folietjes
Juncker wilde dat Europa niet meer geld zou uitgeven dan het heeft. “Maar ondertussen worden de budgetten verhoogd, zelfs wanneer binnenkort een van de grootste netto bijdragers de Unie verlaat. De Commissie probeerde zieltjes te winnen met dure folietjes. Honderden miljoenen belastinggeld gingen naar gratis treintickets, gratis wifi en gratis musea. Met dat geld had Europa stappen kunnen zetten rond de inperking van migratie, de verzekering van onze veiligheid en de creatie van een jobvriendelijk klimaat. Zaken waar de burger wél van wakker ligt”, zegt Anneleen Van Bossuyt.
Achterkamerpolitiek
De Europese Commissie is veel te politiek en doet graag aan achterkamerpolitiek. “Deze Commissie is er een van twee maten en twee gewichten. Ze stelde terechte vragen over de rechtsstaat in Polen en Hongarije, maar keek halsstarrig de andere kant uit voor de schendingen van onze democratische waarden in Spanje. De benoemingssaga rond zijn rechterhand Selmayr is een duidelijke smet op het blazoen van Juncker en heeft de geloofwaardigheid van de Commissie verder ondergraven ”, legt Europarlementslid Van Bossuyt uit.
Echte prioriteiten
Van Bossuyt hoopt dat Juncker in zijn laatste beleidsjaar nog voluit inzet op de échte prioriteiten: de aanpak van migratie, veiligheid en jobs. “Het is hoopgevend dat Juncker vandaag bijkomende middelen voor Frontex - en dus een betere versterking van onze buitengrenzen-, Erasmus+ en onderzoek aankondigde. Ook zijn focus op Europese samenwerking rond klimaat en defensie steunen we. Multilateralisme, geen unilateralisme. Maar we verzetten ons tegen voorstellen zoals een gekwalificeerde meerderheid op het vlak van fiscaliteit en transnationale kieslijsten. Er is ook geen draagvlak voor nieuwe Europese belastingen. Bovendien zet Juncker de deur open voor nieuwe EU-lidstaten. In plaats van aan uitbreiding te denken, moet Europa voor een goede brexit-deal zorgen, in het belang van zowel Vlaanderen als het Verenigd Koninkrijk zelf”, besluit Anneleen Van Bossuyt.