Magnette wil dit aanvullend protocol echter zelfs niet afwachten en pleit ervoor het akkoord simpelweg te verwerpen. Dit is niet minder dan schuldig verzuim om de klimaatverandering aan te pakken. We zijn in Europa verantwoordelijk voor slechts 9 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met enkel bij ons de meest waanzinnige doelstellingen voorop te stellen om de klimaatverandering aan te pakken, zal er wereldwijd niet veel veranderen. Met dit akkoord krijgen we juist de kans om Zuid-Amerika mee te trekken in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het duurzamer omgaan met ons milieu. Want wat is het alternatief van de PS? Dat wij op ons eiland blijven en geen akkoord sluiten met die landen? Dan zal China niet twijfelen om dat te doen. En geloof mij, daar zal het klimaat niet beter bij varen, wel integendeel.
De houding van Magnette en de Groenen ten opzichte van het Mercosur akkoord, toont bovendien ook aan dat zij het klimaat misbruiken om een andere agenda op te leggen, namelijk die van minder groei. Het gaat steeds meer over de verandering van ‘het systeem’, in plaats van over de uitdaging om de klimaatverandering aan te pakken. We gaan het probleem alleszins niet oplossen door de economische groei vaarwel te zeggen. Zo zien we bijvoorbeeld dat de huidige pandemie slechts een beperkte impact heeft op de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, ondanks een ongeziene economische neergang. Om de wereldwijde klimaatuitdaging waar we voor staan aan te pakken is dus net méér economische groei nodig, investeringen in innovatie en kostenefficiënte maatregelen. Zodat de burger en ondernemer zich niet blauw moeten betalen aan groene facturen.
Deze federale regering is de eerste om op de bühne te staan om het belang van de Europese samenwerking aan te tonen. Wel, dat ze dit dan ook doet. Het Mercosur-akkoord is een stimulans voor een open, op regels gebaseerde internationale handel in een tijd van toenemend protectionisme. Bovendien is het ook een heel mooi voorbeeld van hoe we dankzij Europese samenwerking niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten de klimaatverandering kunnen aanpakken. Een opportuniteit dus, allerminst een bedreiging. Laat ons die dan ook met beide handen grijpen.