Kamerlid
Kruimelpad
N-VA wil gelijke toegang tot coronavoucherbank voor grote én kleine spelers
Na maanden onduidelijkheid en onenigheid binnen de regering, waarbij Open Vld onze vraag voor een coronavoucherbank steunde maar de PS zich eerder terughoudend opstelde, blijkt er nu toch duidelijkheid te komen. Er komt wel degelijk een coronavoucherbank. N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt: “ik ben blij dat de regering het eindelijk eens is geraakt om gevolg te geven aan onze oproep tot oprichting van een coronavoucherbank. Belangrijk is nu om deze snel operationeel te maken”.
Vijfjarige lening tegen rente
Goed nieuws voor de reisorganisatoren. Er komt wel degelijk een coronavoucherbank. Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris De Bleeker aan N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt. Reisondernemingen zouden een lening kunnen aangaan bij de door de overheid gespijsde bank voor een termijn van vijf à zes jaar en zullen daar tot 80% van de uitstaande som aan vouchers kunnen lenen. De lening zal weliswaar niet renteloos zijn, gezien dit in strijd zou zijn met de Europese regels omtrent staatssteun.
Van Bossuyt, die reeds sinds september ijvert voor de oprichting van de coronavoucherbank, reageert tevreden: “Het is goed dat onze reisorganisatoren nu eindelijk zekerheid krijgen dat ze op een lening van de overheid kunnen rekenen voor de terugbetaling van de coronavoucher aan de consument, die deze vanaf 16 maart zal kunnen aanvragen. Ik dring er wel op aan dat deze coronavoucherbank snel operationeel is. In Nederland staat het fonds intussen in de steigers en heeft men alvast experten aangenomen om de hele operatie in goede banen te leiden”.
Transparantie en objectiviteit
Er liggen momenteel twee pistes op tafel om vorm te geven aan de voucherbank. Een eerste piste is om een lening te verstrekken aan de insolventieverzekeraars die dan op hun beurt leningen kunnen verstrekken aan hun aangesloten leden. Een tweede piste is dat de overheid zelf de touwtjes in handen houdt en de reisorganisatoren daar rechtstreeks hun lening aangaan.
Van Bossuyt: “De Belgische reissector behelst enkele grote spelers maar vooral ook vele kmo’s bij wie het water nu aan de lippen staat. Alles laten regelen door de insolventieverzekeraars is ongetwijfeld de gemakkelijkste oplossing voor de overheid, maar we moeten dit transparant en objectief aanpakken en ervoor waken dat iedereen, dus ook de kmo’s, beroep kunnen doen op de middelen van het voucherfonds. We moeten vermijden dat twee of drie grote spelers langs de kassa zouden passeren waardoor de coronavoucherbank leeg is en de vele kmo's die actief zijn in die sector met lege handen achterblijven.”
Onduidelijkheid over het aantal coronavouchers in omloop
De regering communiceerde eerder al op verschillende tijdstippen over het aantal coronavouchers in omloop en hun waarde. Nu blijkt echter plots dat het hierbij om ruime schattingen ging en er eigenlijk geen correct zicht is op de exacte aantallen of waarde.
Van Bossuyt: “De bevoegde ministers lieten me eind juni, september en januari laatstleden weten dat er 210.000 vouchers in omloop waren met een uitstaande schuld van 307 miljoen euro. Nu spreekt men plots van vouchers ter waarde van 200 miljoen tot 400 miljoen euro. Als je weet dat de laatste coronavouchers werden uitgeschreven op 16 juni, is het onbegrijpelijk dat men nu, 8 maanden later, nog steeds geen zicht heeft op het exacte bedrag.”